Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ


Θέλει κότσια - να μην το γράψω αλλιώς και με λογοκρίνουν. Θέλει τόλμη, αλλά ok ευτυχώς στην περίπτωση της Ζωής Λάσκαρη, η τόλμη πάει…πακέτο με την αρετή -που λέγαμε και στον στρατό. Μια από τις αρετές της είναι, ότι διόλου δεν μασάει -όπως και τώρα που καλείται να μεταμορφωθεί στην σκηνή, σε μια ογδοντάχρονη γυναίκα.

Έχει βρει ήδη την λευκή κοντή περούκα που θα φορέσει κι έχει αρχίσει να αναζητά τον καταλληλότερο μακιγιέρ που θα επέμβει στο πρόσωπό της και θα την κάνει να δείχνει σαν την Ρόουζ, την πολύπαθη Εβραία, που επεβίωσε στο Άουσβιτς και έφτασε να κοιτά πίσω και να δίνει από σκηνής, ένα μάθημα ιστορίας-ζωής και αγάπης.

Γιατί ο μονόλογος «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν, που θα ανεβάσει μέσα στον επόμενο χειμώνα, στην «Αθηναίδα» της είναι Ο απόλυτος ύμνος στην Αγάπη και την Ζωή. Η ηθοποιός, με το που τον διάβασε, θεώρησε χρέος της να τον ανεβάσει στην σκηνή και να «γίνει» η συνταρακτική αυτή ηρωίδα, που έπαθε πολλά και έμαθε πολλά. Για αυτό και με την πολύτιμη αρωγή του Κώστα Σπυρόπουλου, που θα την σκηνοθετήσει-καθοδηγήσει στον ρόλο, αποφασίζει να αφήσει στην γωνιά, την λαμπερή σταρ -ίσως η μόνη που μας απέμεινε κι ας μην της αρέσουν διόλου οι «ετικέτες» τέτοιου τύπου- και να…γεράσει.


Δεν είναι εύκολο για μια τόσο ωραία γυναίκα, που έχει δόσεις κοκεταρίας μεγάλες -και καλά κάνει!- να βρεθεί μόνη στη σκηνή, με κατάλευκη κοντή περούκα, με μακιγιάζ που θα της προσθέτει χρόνια, με ένα μόνο ρούχο… Αλλά αυτή είναι η Ζωή Λάσκαρη -για όσους την ξέρουν καλά και δεν μένουν στο υπέροχο πάντα περιτύλιγμα. Δεν φοβάται να τσαλακωθεί, να γεράσει, να βουτήξει στα -πιο- δύσκολα. «Γουστάρει» να κάνει θέατρο και να προχωρήσει την τέχνη της και δεν την απασχολεί τίποτα άλλο… Για αυτό και με τον Κώστα Σπυρόπουλο πλάι της -θα χαίρεται η Αλίκη να βλέπει μαζί, τους δύο ανθρώπους που ήταν… οικογένειά της- «την ψάχνει» για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ξεκίνησε ήδη να μελετά τον ρόλο-ογκόλιθο και συζητά μαζί του, για το πώς θα μαγειρευτεί το πιο καίριο ανέβασμα, ετοιμάζεται δε, να ταξιδέψει στο Άουσβιτς για ένα κινηματογραφικό υλικό, που θα γυριστεί εκεί με την ίδια ως Ρόουζ κι όχι μόνο…

Αναμένουμε κα Λάσκαρη αν και δεν θα είναι δύσκολο.... δεν απέχεται και πολύ από αυτή την ηλικία που θα καλείστε να παίξετε!