Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Τί λένε οι ξένοι για το "Οπα"...

Ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων για το "Οπα" του Γ.Αλκαίου; Αντίθετα με εμάς που... βγάζουμε τα μάτια μας, οι ξένοι στα site της γιουροβίζιον, αλλά και σε όσα κανάλια αναφέρθηκαν στην ελληνική συμμετοχή, μιλούν για μια επιλογή με έθνικ στοιχεία, κάνουν ειδική αναφορά στην επιστροφή ελληνικού στίχου (η τελευταία φορά που ακούστηκε η ελληνική γλώσσα στο διαγωνισμό ήταν το 2001 με τους Αντικ που τα κουπλέ ήταν στα ελληνικά), και αναφέρονται κυρίως στη χρήση της ποντιακής λύρας.

Στα θετικά - σε σχέση με τα υπόλοιπα 6 τραγούδια του τελικού μας- οι ξένοι αναφέρουν οτι το "Ωπα" ήταν ολοκληρωμένο μουσικά και τηλεοπτικά, με καλή χορογραφία, ενώ επισημαίνουν οτι στη φετινή γιουροβίζιον που επικρατούν πανομοιότυπες μπαλάντες, η ελληνική συμμετοχή ίσως "ξυπνήσει" το κοινό και το ξεσηκώσει. Μάλιστα δεν λείπουν και τα δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν το "Ωπα" καλύτερο τραγούδι απο το "This is our night", δίχως όμως και να συγκρίνουν τους τραγουδιστές των δύο συμμετοχών.

Στα αρνητικά -γιατί σαφώς υπάρχουν κι αυτά- οι ξένοι αναφέρουν το στυλιστικό κομμάτι του τραγουδιστή και των χορευτών, που το επικρίνουν και το χαρακτηρίζουν "σκοτεινό", αλλά και στην "ενέργεια" του Γ.Αλκαίου ο οποίος ενώ ερμηνεύει ένα χορευτικό και "ανεβαστικό" τραγούδι, ήταν "μουντός" και "ανέκφραστος", με μηχανικές κινήσεις ως προς τη χορογραφία του.

Τέλος οι ξένοι επαναλαμβάνουν τις επιτυχίες της Ελλάδας στο διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η πιο επιτυχημένη χώρα για το διάστημα 2000-2009, οπου παρά το γεγονός οτι 3 φορές βρέθηκε σε δεινή θέση (το 2000 δεν συμμετείχε, το 2002 και το 2003 ήρθε 17η), έχει τις περισσότερες συμμετοχές στην πρώτη δεκάδα (ΤΟΡ 10) της γιουροβίζιον (όλες τις υπόλοιπες χρονιές δηλαδή εκτός απο τις 3 που αναφέραμε) και είναι πάντα στον τελικό απο την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία των ημιτελικών.